Short Question And Answer Computer Network Set-11

PropellerAds

1.What do you mean by non persistent CSMA(carrier sense multiple access) ?
Ans: Here if no one else is sending the station begins doing so itself.However if the channel is
already in use,the station does’t continuously sense it rather it waits for a random period of time
and then repeats.It leads better channel utilization but longer delay.

2.What do you mean by p persistent CSMA(carrier sense multiple access) ?
Ans: It applies to slotted channels.when a station becomes ready to send,it senses the channel.If
it is idle it transmits with a probability P,with a probability Q=P-1
It defers until the next slot.If that slot is also idle,it either transmits or defers again with
probability P and Q.The process is repeated until either the frame has been transmitted or another
station begins transmitting.

3.What is FDDI?
Ans: It is high performance fiber optic token ring LAN running at 100Mbps over distance up
1000 stations.FDDI access is limited by time.A FDDI cabling consist of two fiber rings.
i)one transmitting clockwise
ii)one transmitting counterclockwise

4.What is Firewalls?
Ans: It is an electronic downbridge which is used to enhance the security of a network. It’s
configuration has two components.
i)Two routers
ii)Application gateway
the packets traveling through the LAN are inspected here and packets meeting certain criteria are
forwarded and others are dropped.

5.What is Repeaters ?
Ans: A receiver receives a signal before it becomes too weak or corrupted,regenerates the
original bit pattern,and puts the refreshed copy back onto the link.It operates on phycal layer of
OSI model.

6.What is Bridges?
Ans: They divide large network into smaller components.They can relay frames between two
originally separated LANs.They provide security through partitioning traffic.They operate on
phycal and data link layer of OSI model.

7.What is Routers ?
Ans: Router relay packets among multiple interconnected networks.They receive packet from
one connected network and pass it to another network.They have access to network layer
addresses and certain software that enables them to determine which path is best for transmission
among several paths.They operate on phycal,data link and network layer of OSI model.

8.What is Gateway ?
Ans: It is a protocol converter.A gateway can accept a packet formatted for one protocol and
convert it to a packet formatted for another protocol.It operates on all the seven layers of OSI
model.

9.What do you mean by Data Terminal Equipment(DTE) ?
Ans: It is any device that is source of or destination for binary digital data.At phycal layer it can
be a terminal computer. They generate or consume information.

10.What do you mean by Data Terminating Equipment (DCE) ?
Ans: Data circuit terminating equipment includes any functional unit that transmit or receives
data in the form of an analog or digital signal through a network.DTE generates digital data and
passes them to a DCE ,the DCE converts the data to a form acceptable to the transmission media
and sends the converted signal to another DCE on the network.

11.What do you mean by protocol stack ?
Ans: The list of protocols used by certain system ,one protocol per layer is called protocol stack.

12.What do you mean by peer ?
Ans: Entities comprising the corresponding layers on different machines are called peers.It may
be
• hardware device.
• processes
• human being
peers communicate by using protocol.

13.What do you mean by broadcasting ?
Ans: Broadcast system allow addressing a packet to all destination by using a special code in
address field.when packet is transmitted it is received and processed by every machine on the
network.

14.What are the advantages of broadcast network.
Ans:
• a single communication channel is shared by all computers.
• packets are transmitted and received by all the computer.
• address field is attached to whom it is intended.
• multicasting is used in network.

15.What do you mean by point to point network?
Ans: Point to point network consist of many connections between individual pair of
machines.large networks are point to point.Routing algorithm plays an important in point to
point network.It uses stored ad forword technique.It is a packet switching network.

16.What are the design issue of layers ?
Ans: The design issue of layer are
• Addressing technique.ie source and destination address
• Types of communication
• Error control
• Order of message.
• Speed matching
• Multiplexing and demultiplexing.

17.What are the protocols in application layer ?
Ans: The protocols defined in application layer are
• TELNET
• FTP
• SMTP
• DNS

18.What are the protocols in transport layer ?
Ans: The protocols defined in transport layer are
• TCP
• UDP

19.Define TCP ?
Ans: It is connection oriented protocol.It consist byte streams oeiginating on one machine to be
delivered without error on any other machine in the network.while transmitting it fragments the
stream to discrete messages and passes to interner layer.At the destination it reassembles the
messages into output stream.

20.Define UDP ?
Ans: It is unreliable connectionless protocol.It is used for one-shot,client-server type,requesrreply
queries and applications in which prompt delivery is required than accuracy.